Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Kóhelet 12.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2013/12.sz.

Lekció: Préd. 8, 1-8

Textus: „Szerintem a király parancsát meg kell tartani...(...)...mert a bölcs ember tudja, hogy eljön az ítélet ideje.(...)Az ember nem tudja hatalmában tartani a szelet..." (Préd. 8, 2., 5., 8.)

Egyik igehirdetésünket azzal kezdtük, hogy a Prédikátor nem jós volt, hanem bölcs... Azért jövendőmondónak sem volt utolsó... Mintha tudta volna (2300 év távlatából), hogy valamikor 2013. március közepén, valahol Közép-Európában az ott élő magyarokat két esemény fogja foglalkoztatni: az 1848-as forradalom ünnepe és az országot megbénító hófúvások... Ugyanis éppen mára eső igeszakaszunkban mintha éppen ezekre a kérdésekre válaszolna: „szerintem a király parancsát meg kell tartani..." - mondja a forradalommal, fennálló társadalmi rend megdöntésével vagy elfogadásával kapcsolatban, a szélsőséges időjárásra pedig ezt a bölcsességet mondja: „senki sem tudja hatalmában tartani a szelet..."

Igen, első hallásra egyértelműnek tűnik, hogy a Prédikátor az adott társadalmi rendszer (királyság) elfogadására biztatja hallgatóságát, s ezzel szemben áll Petőfi forradalmi lelkületével, gondoljunk híres, király-ellenes verseire: „Akasszátok fel a királyokat..."; „Itt a nyilam, hova lőjjem, királyi szék áll előttem..." stb.

Persze, jó magyar emberekhez méltóan ne engedjünk a 48-ból (a 48-as törvényekből, a forradalom követeléseiből), de azért a Prédikátornak (= Isten igéjének!) se fordítsunk hátat...

Hanem egyrészt vegyük figyelembe, hogy a Biblia nem ad egységes elméleti állásfoglalást, hiszen mindkét nézet (forradalmiság, ill. lojalitás) igazolható: „Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak...!" -olvashatjuk a Római levélben, ugyanakkor pl. a Dániel (Dán.7) vagy a Jelenések könyvének (Jel. 13) Isten-ellenes birodalmak ledöntéséről szóló látomásai a mindenkori zsarnokság elleni lázadásra biztatnak.

Másrészt a Prédikátor, sőt Pál is azt vallja, hogy minden hatalom Istentől van, így végső soron ő fogja megítélni ezeket a zsarnoki rendszereket. „A bölcs ember tudja, hogy eljön az ítélet ideje!"

Rá tudjuk-e bízni nemzetünk sorsát -beleértve a napi politikát is-

Istenünk történelemformáló és -ítélő kezére?

Viharok, szelek nemcsak a történelemben vannak, hanem mindenek előtt a természetben, ahogy azt tapasztalhattuk, ill. láthattuk a híradásokban, hogy milyen káoszt okozott a hófúvás az ország közlekedésében, éppen márc.15-én.

„ Az ember nem tudja hatalmában tartani a szelet..."

Igen, jelenti ez az ember a természet erőinek való kiszolgáltatottságát. Olvastam egy utazónak Patagóniáról, a szelek birodalmáról szóló beszámolóját, melyben leírja, hogy ott tényleg a bőrén át érezte, milyen nagy az Isten, s milyen kicsi az ember...

Aztán jelenti ez a bölcsesség a sors kiszámíthatatlanságát, a jövő kifürkészhetetlenségét, azaz végső soron az embernek a halállal szembeni védtelenségét is. „...senkinek sincs hatalma a halál napja fölött!" (8, 6)

Végül a Prédikátor bölcsessége eszünkbe juttathatja Jézust, aki azt mondta Nikodémusnak, hogy „a szél arra fúj, amerre akar, hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, s hová megy: így van mindenki, aki a Lélektől született!" (Jn. 3, 8) Igen, a szél nemcsak a természet erejét, nemcsak a jövő kiszámíthatatlanságát, hanem Isten Szentlelkének, kegyelmének végtelen szabadságát is magába rejti! Olyan csodálatos úgy gondolni a mi Megváltónk, Jézus Krisztus Atyjára, hogy Ő nemcsak a természet erőit, meg az időt, hanem a mi halál ellenére való életünket, üdvösségünket is kezébe tartja! S olyan felfoghatatlan, hogy ahogy bármikor és bárhol feltámadhat a szél, úgy bármikor, bárkit megragadhat Jézus Krisztus Lelke, kegyelme és szeretete!

Fogadjuk el most Istennek minden szempontból időszerű igéjét!

Imádság: magyar nemzetünkért

Ének: 38.zsoltár, 299., 381.dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 77, összesen: 511861

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.