Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2021. január 3.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2021/1.sz.

 

Lekció: Luk. 8, 4-15

Textus: „Akiknél pedig a jó földbe esett, azok igaz és jó szívvel hallgatják az igét, meg is tartják és termést hoznak állhatatossággal." (8, 15)

 

Új esztendő első vasárnapjára egyrészt azért hoztam ezt a jól ismert példázatot, s annak magyarázatát, mert mindenek előtt nekünk szól, a „törzstagoknak",  „kemény magnak", az ige állandó hallgatóinak, évkezdő tanításként és tesztként is, másrészt a köztünk lévő gyászoló család is - hiszem - hogy talál az igehirdetésben nekik szóló, vigasztaló, biztató üzenetet!

Jézusnak ez a példázata azért is fontos és sokat mondó, mert formailag nagyon logikus, tartalmilag pedig nagyon életszerű, annak minden eshetőségére kiterjed... Először nézzük tehát az ige befogadásának, egyben az élet kiteljesedésének három akadályát, majd a 4. lehetőséget, hogy hogyan lehet boldog és termékeny az életünk?

Az első nagy akadály a közömbösség! A mag itt el sem jut a földbe, mert a keményre taposott útfélre esik. Az ilyen igehallgatók és emberek érzéketlenek, nem hatja meg őket Isten szava, minden lepereg róluk... Útfél... - otthonról hozott berögződések, nagy jövés-menés, információdömping... Ahogy tréfásan szoktuk mondani: mondd a zsebembe, majd kiválogatom... Érzéketlen szív... Egyetlen vigasz, hogy Jézus kitartó Magvető... „Szántsatok új szántóföldet, mert ideje, hogy keressétek az Urat, míg majd eljön és hullatja rátok az igazság esőjét." (Hós. 10, 12) -biztat bennünket az ige.

A következő a lelkesedés, fellángolás! Látszólag ez pont az ellentéte a közömbösségnek, akár pozitívumnak is gondolhatnánk, csakhogy... Ezzel az a baj, hogy csak érzelmileg érinti meg az ige... Azokról pedig tudjuk, hogy csalókák, becsapósak, változékonyak, azokra nem lehet építeni... Hiányzik az értelmi és akarati megalapozottság... A  Jézus-követés következményeivel való számolás... (Ld. Luk. 9, 57-62) Bárcsak megértenénk, hogy az evangélium nemcsak az érzelmeinket szeretné átjárni, hanem egész lényünkre igény tart. Egy gyógyszert sem elég csupán megkóstolni, hanem le kell nyelni egészen, hogy ki tudja fejteni hatását...

A harmadik akadály az élet zsúfoltsága! Itt a mag már nemcsak bejutott a földbe, hanem ki is kelt, mert mélyre ereszthette gyökereit és fel is nőtt... Azonban nem független, hanem növekedésére káros befolyást gyakorolnak a haszontalan tövisek...

Konkrétan Jézus három dolgot nevez meg: 1, Az élet gondjai. Betegség, megpróbáltatások, gyász... Ezekből könnyen aggodalmaskodás lesz, ami bizony megöli a bizalmat, megfojtja a hitet...2, A gazdagság. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy hamis biztonságot és életcélt ad, feleslegessé teszi Istent az ember számára... 3, Az élvezetek. A mának élés. Felelőtlenségbe vihetnek minket...

Végül a negyedik lehetőség az engedelmes igehallgatót mutatja meg! Amikor a mag jó földbe, szívbe hull! Milyen az ilyen ember?

Egyrészt „igaz és jó szívvel hallgatja az igét." Amikor örömet jelent nekünk, hogy szól hozzánk az Isten! Amikor érdekel! Amikor foglalkozunk vele!

Másrészt „meg is tartja." Meg is cselekszi. Aszerint él. Igen, az engedelmes ember már úgy is hallgatja az igét, hogy én azt szeretném is így megélni Isten szavát. Az istentisztelet után is, hétfőn is, kedden is... Annál is inkább, mert tudja: amilyen mértékben megtartja az igét, az ige is úgy tart meg bennünket Jézus tanítványainak, követőinek, s majd az örök életre!

Harmadrészt „termést hoznak állhatatossággal". Ez annyit jelent, hogy hűséges, kitartó, türelmes. Egyszer egy fiatalember azt álmodta, hogy bevásárol, s a pult mögött egy angyal áll... „Mit lehet itt kapni..?" - kérdezi meglepetten a fiatalember. „Mindent, amit csak kíván..!" - jött a válasz. „Akkor kérnék jó adag békességet a világnak, még több élelmiszert az éhezőknek, sok-sok időt, gondoskodást a gyermekek számára, törődést az időseknek, vigasztalást a gyászolóknak, és adjon még..." „Bocsásson meg, fiatalember, - vágott közbe az angyal - valamit félreértett... Mi itt csak vetőmagot árulunk..." Igen, mi is vetőmagot, ige-magot kapunk Jézustól, amely kitartó hittel meg fogja hozni a termését, meg fogja változtatni az életünket, s rajtunk keresztül a világot is!

Milyenek vagyunk? Közömbösek...? Lelkesedők...? Elfoglaltak...? Kérjük Istent, hadd lehessünk engedelmes felnőttek, akik igaz és jó szívvel hallgatják és megtartják az igét és a végsőkig kitartóak!

 

Imádság: A mindennapi és a lelki kenyérért...!

Ének: 1, 164, 512

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 36, összesen: 511260

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...