Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2021. január 17.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2021/3.sz.

 

Lekció: Zak. 2

Textus: „Azután föltekintettem, és négy szarvat láttam. Azt kérdeztem a velem beszélő angyaltól: Mik ezek? Ő pedig így felelt nekem: Ezek a szarvak szórták szét Júdát, Izráelt és Jeruzsálemet. Azután az Úr négy kovácsot mutatott nekem. Ezt kérdeztem: Mit akarnak ezek csinálni? Így felelt: Ezek a szarvak úgy szétszórták Júdát, hogy még a fejét sem merte fölemelni senki. De eljöttek ezek, hogy megrémítsék a népeket, és letörjék a szarvukat, mert szarvukkal támadtak Júda országára, és szétszórták. (...) Azután föltekintettem, és egy férfit láttam, mérőzsinórral a kezében. Megkérdeztem: Hová mégy? Ő így válaszolt nekem: Megmérem Jeruzsálemet, hogy lássam, milyen széles és milyen hosszú. Ekkor előlépett a velem beszélő angyal, majd egy másik angyal lépett oda hozzá, akinek ezt mondta: Fuss oda ehhez az ifjúhoz, és mondd meg neki, hogy falak nélküli város lesz Jeruzsálem, olyan sok ember és állat lesz benne! Én magam oltalmazom mindenfelől - így szól az Úr -, mint egy tüzes fal, és ott leszek benne dicsőségesen. (...) A többi nép is csatlakozik az Úrhoz azon a napon, és az ő népévé lesznek, ő pedig köztetek fog lakni. (válogatott versek)

 

A keddi bibliaórán a koronavírus is szóba jött természetesen, s elhangzott az egyik összeesküvés-elmélet, miszerint bizonyos államoknak, gazdasági köröknek áll mindez az érdekében, s az egyik cél - mint a II. világháború esetében - a világ gazdasági újra-felosztása... Erre azt mondtam: ebben az „elméletben" az a veszélyes, hogy kizárja Istent a történelemből, mintha Ő nem is lenne tényező... Ezért is olyan aktuális mai igénk a Zakariás könyvének folytatásából, ahol viszont az a kiindulópont, hogy Isten a történelem Ura és irányítója, s ő eszközül felhasználhat országokat és hatalmakat, felemelheti őket, bizonyos célból, de el is vetheti őket... Ma olyannyira szükség lenne erre a hívő történelem-szemléletre, amely pl. Kölcsey Ferencben még megvolt, amikor azt írta a Himnuszban, hogy „...őseinket felhozád Kárpát szent bércére...", azaz, Isten irányította úgy nemzeti történelmünket, hogy éppen itt legyünk, egyáltalán megmaradjunk K és Ny ütközőpontján, ahogy Izráelnek is hasonló volt a helyzete, csak „ő" Egyiptom ill. Babilónia közé volt „beékelődve"... Most éppen Babilónia fogságából van szabadulóban... S erről szól az első látomás ebben a fejezetben, hogy Babliónia (és más nekik segítő ország) szarvait, négyet (ez a teljes földet, a 4 égtájat jelenti) letöri a 4 kovács, azaz a Babilóniát legyőző újabb hatalmak, Perzsiával az élen... Történelmi igazság, hogy amelyik hatalom elbizakodott és Isten helyére tör (ld Hitler harmadik birodalma), azt ledönti az Úr!

 

Isten maga védi meg népét! - ez a következő látomás üzenete. Bár egy ifjú megméri Jeruzsálemet, hogy folytathassák a város (és a templom) újjáépítését), az egyik angyal azt mondja Isten üzeneteként, hogy nem lesz szükség falakra: „Én magam oltalmazom mindenfelől - így szól az Úr -, mint egy tüzes fal, és ott leszek benne dicsőségesen." Azért sem lesz szükség falakra, mert úgy megszaporodik a nép. Úgy gondolom, e látomásnak a mostani vírushelyzetre vonatkozóan is vannak üzenetei: az egyik, hogy nem a vakcinák, nem az orvostudomány, de még csak nem is a maszkok fognak megvédeni bennünket (persze, ezek is fontosak...), hanem maga az élő Isten! A vírushelyzet is lehet egy próbatétel, hogy vajon mennyire bízunk Őbenne?! A másik, hogy Istennek sohasem lehet szándéka és célja az a fajta népességcsökkentő beavatkozás, amelyről egy másik összeesküvés-elmélet szól, miszerint azért okozták egyesek ezt az állapotot, mert túl sokan vagyunk... Ő az élet pártján áll... „Szaporodjatok és sokasodjatok és töltsétek be a földet..!" S Ő a népe pártján áll... Itt is előjön féltő szeretete, mint az előző fejezetben, múlt vasárnap, sőt, ha lehet még „harciasabban": „Bizony, aki titeket bánt, a szemem fényét bántja..!" (12.v.) Ezt már csak a karácsonykor is hallott aranyevangéliummal lehet fokozni... „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta..." Emlékszünk? Isten saját egyszülöttjénél, egyetlenénél, „szeme fényénél",  Jézus Krisztusnál is jobban szeret bennünket, Őt is odaadta értünk!

Isten mindenki előtt kitárja kapuit! - végül ez az üzenete a harmadik képnek (ez nem olyan látomás, mint az első kettő...). Amikor „a többi nép is csatlakozik az Úrhoz azon a napon és az ő népévé lesznek, ő pedig köztetek fog lakni." Ez is egyrészt a már múlt vasárnap hallott „rejtett buzdítás" a templom építésének folytatására (a lelki építkezésre..!), hiszen a templom Isten köztünk lakozását jelenti, másrészt Isten minden eddiginél szélesebbre tárja kapuit... Hogy mindenki láthassa, érezhesse, jóságát, szeretetét, dicsőségét! Sajnos, most még zárjuk a kapukat... Láttam egy filmet - Élj és boldogulj, az a címe - amely egy 9 éves, etiópiai menekülttáborban élő keresztyén fiúról szól, akit az anyja mint falasát, azaz etióp zsidót, egy amerikai mentőakció keretében, átmenekít Izráelbe... De ott igazából a bőre színe miatt, a zavaros identitása miatt nem fogadják be... Igen, a világ még tele van belső és külső kerítésekkel, kirekesztéssel, könyörtelenséggel. Még nem értjük a minden embert, minden népet Krisztusban magához hívő, irgalmas Istent.

De nekünk ez is feladatunk: kérni imádságban az Istent, hadd értsük a körülöttünk zajló eseményeket, hadd lássuk mögötte Őt, mint az emberi történelem urát és irányítóját, aki maga oltalmazza népét és az Ő háza, temploma, országa minden nép előtt megnyílik!

Énekek: 8, 161, 196

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 37, összesen: 511261

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...