Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2015. december 6.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2015/47.sz.

Lekció: János ev. 16, 5-15

Textus: „És amikor eljön, leleplezi a világ előtt, hogy mi a bűn, mi az igazság és mi az ítélet. A bűn az, hogy nem hisznek énbennem; az igazság az, hogy én az Atyához megyek, és többé nem láttok engem; az ítélet pedig az, hogy e világ fejedelme megítéltetett." (Jn. 16, 8-11)

 

Advent 2. vasárnapja van: belátható közelségben az ünnep, melyhez hozzátartozik a titokzatosság és a lelepleződés. Főképpen a gyermekek várják azt a pillanatot, amikor kiderül, hogy mi minden van a csomagokban... De mi, felnőttek is reménykedve, vagy éppen félelemmel tekintünk előre, hogy mit is hoz számunkra karácsony ünnepe. Persze, ez is fontos, hogy mennyire lesz békés, meghitt a családi együttlét, de Jézus az igazi leleplezésről beszél, amelyet a Szentlélek, a Paraklétosz végez el bennünk és a világban.

Először is nyilvánvalóvá teszi a bűnt! Amire a világ rögtön azt mondja, ne erről beszéljünk, ne erről szóljon a karácsony, hanem a szeretetről, a jóságról, a világosságról... Csakhogy ezzel a szemlélettel el vagyunk vakítva... 1941-ben Grönland szigetén több amerikai katonai repülő megsemmisült a „white out" - jelenségben. Ez azt jelenti: a fehérség kiütötte! Ez akkor van, amikor a fénysugárzás azonos a hó, jég által visszavert fény erősségével. Ennek következtében a pilóták elvesztik tájékozódó képességüket, nem tudják, merre van a fent és a lent, nincs láthatár, kontúr, árnyék... Csak vakító fehérség... Még keresztyén körökben is van olyan nézet, hogy ne terheljük bűntudattal magunkat, aktuális bűneink dédelgetése helyett inkább forduljunk szeretteink felé... Mintha nem lenne bűn és mi nem is lennénk bűnösök... Jézus azt mondja: „A bűn az, hogy nem hisznek énbennem!" Már a világi médiumok is egyre hangosabban rázzák a vészharangot, az iszlám fenyegetettség pedig még inkább felszínre hozza, hogy baj van Európában: elszakadtunk a gyökerektől, elhagytuk Krisztust! Több uniós országban a gondolatrendőrség nem engedi használni nyilvánosan a karácsony-szót, Christmas, mert Krisztus neve van benne... Az Eu Bizottság kiadott több milliós példányszámban egy naptárt - keresztyén ünnepek nélkül... Igen, a Szentlélek végleg leleplezi a bűnt, hogy hiszünk-e Jézusban vagy nem! - (nem Eu-szinten, személyesen!)

Aztán felfedi az igazságot! „Az igazság az, hogy én az Atyához megyek" - mondja Jézus. Az igazság az, hogy karácsonykor azt a Jézust kellene ünnepelni, aki az Atyához megy, hogy Tőle átvegye a hatalmat. Mert „Úrrá és Krisztussá tette Őt az Isten!" - hirdette pünkösdkor Péter. Ehelyett megállunk ott, hogy Jézus hozzánk jön, megállunk a kiszolgáltatott, tehetetlen gyermeknél, hogy mi gyakoroljuk felette a hatalmat, s készülődünk Jézus születésnapjára, mint valami nagy, globális babazsúrra...! Pedig Jézus ránk is ki akarja terjeszteni az Ő igazságát: Ő az Atyához megy, általa juthatunk el mi is Hozzá!

Harmadsorban: Jézus leleplezi az ítéletet: e világ fejedelme megítéltetett! Valaki azt mondta, hogy a Sátánnak az a legnagyobb trükkje, hogy elhiteti velünk, hogy ő nem is létezik... Pedig van, Jézus e világ fejedelmének nevezi... Mindenütt végzi a maga alattomos munkáját, azt akarja, hogy elhiggyük: olyanok lehetünk, mint az Isten! (I. Móz. 3, 5) Evangélizációs hetünkön szerdán volt az az ige, hogy „azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa!" (I. Jn. 3, 9) Elénk tárult egy kép: a Sátán, mint egy pórázra kötött kutya, egy körön kívül már nem hat... Hogy harcolhatunk, védekezhetünk ellene? J. Fiennes Luther filmjében van egy jelent, amikor Staupitz rendfőnök azt tanácsolja a Sátánnal vívódó Luthernek, hogy szorítsa erősen a nyakában lévő keresztet és mondja: „Tiéd vagyok, Uram, ments meg engem!" Igen, a Lélek rávilágít a keresztre, amely megtörte a Gonosz hatalmát! Erejét elvette. E világ fejedelme megítéltetett!

Minden karácsony leleplezés: „És amikor eljön, leleplezi a világ előtt, hogy mi a bűn, mi az igazság és mi az ítélet."

Imádság: engedjük a Lélek előtt feltárni szíveinket!

Ének: 40. zsoltár, 208., 301., 467. dicséret

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 68, összesen: 531086

  • 2024. július 18., csütörtök

    Mindannyiunknak van lelki öröksége, ami meghatározza hívő életünk mindennapjait. A szembenézés ideje, ha a hétköznapok ízetlenné válnak. Molnár Sándor...
  • 2024. július 18., csütörtök

    Lelkészek és egyházi munkatársak számára rendezett közös elcsendesedést a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa
  • 2024. július 18., csütörtök

    A tahi lelkészhét központi témája ezúttal a keresztyén reménység volt.
  • 2024. július 17., szerda

    A növekedés nem nagy csodák eredménye, hanem apró, hétköznapi lépéseké – tapasztalták meg a délegyházi reformátusok, akik a bizonytalan jövőre is mert...
  • 2024. július 16., kedd

    Mitől él az Ige? Sorozatunkban személyes válaszokat keresünk a nehezen megfogható kérdésre. Ezúttal Veres Sándor, a Dunamelléki Egyházkerület főgondno...
  • 2024. július 15., hétfő

    Átadták a Monorierdői Református Egyházközség Erdei Csillagfény Református Bölcsődéjét, mely szeptembertől 28 gyermek ellátását teszi lehetővé.
  • 2024. július 15., hétfő

    Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnökével beszélgettünk: nem könnyed nyári olvasmány.
  • 2024. július 11., csütörtök

    A meddőség talajából is születhet valami szép, valami új, valami maradandó. Muzslai-Bízik Hannával beszélgettünk.
  • 2024. július 10., szerda

    Pillanatképek a monorierdői református gyülekezet csillagásztáborából.
  • 2024. július 10., szerda

    Önismeret és párkapcsolati kérdések színházzal és pszichológiával