Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2015 május 24.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2015/25.sz. Pünkösd - Konfirmáció

Lekció: János ev. 8, 30-36

Textus: „Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok; megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket." (Jn. 8, 31)

 

Hozzátok szeretnék szólni mindenek előtt Kedves Konfirmandusok! Akik most itt vagytok ezen az ünnepségen, ahol fogadalmat tesztek, hogy Jézus követői (valóban tanítványok!) lesztek, s ahol röpködnek a nagy szavak (egyház, Szentlélek, igazság, szabadság stb.), pedig talán ti hétköznapi gondolatokkal vagytok tele... Mégis... Most néhány percre -aztán egész életetekben...- figyeljetek Jézusra...! Ha hallgattok Rá - „Ha ti megtartjátok az én igémet..." - 3 ajándékkal gazdagítja életeket... (Mutatok is 3 jelképes tárgyat, hogy kézzel fogható legyen...)

Ez egy névre szóló Meghívó...! Tehát nem  bevonulási parancs és nem „leszerelő civil levél..." Meghívó Jézushoz, az Ő gyülekezetébe, az Ő tanítványságára... Arra, hogy „valóban tanítványaim" legyetek...! Nem kívülről, még ha ott is áll mindegyikőtök mögött egy Istenben hívő, egyházhoz hű család, amelyik „nyomást gyakorol rátok, hanem belülről... Szabad elhatározásból... Nem kötelező, de nem is fakultatív hittanos módon, hogyha úgy szottyan kedvem... Nem úgy, ahogy általában a konfirmandosok szokták... Hanem elfogadva a névre szóló meghívót, belső, felnőttes döntésből, boldog örömmel... hogy „valóban tanítvány lehetek...!"

Ez pedig egy üresnek látszó fehér papír, amelyre uv-tollal ráírtam ezt az igét - és még egyet: „Én vagyok az út, az igazság és az élet! - és uv-fénnyel el lehet olvasni! Igen, az egyetlen igazság -ebben az igazságtalan világban- maga Jézus, Őt írhatjátok -igaz, sokszor ilyen uv-tollal, láthatatlanul- életetek tollával, s ezt a Szentlélek, a pünkösdkor kitöltetett Lélek világosítja meg, teszi olvashatóvá, élhetővé... „Megismeritek az igazságot..." -mondja Jézus, s ezt úgy is érthetjük, hogy találkozhattok Jézus titkával, a benne lévő isteni igazsággal... Akár a gép előtt ülve, akár egy idősebb hívő testvérrel beszélgetve, egy ifjúsági táborban vagy itt a gyülekezetben, istentiszteleten...

Végül az utolsó ajándék... egy boríték... egy üres boríték...! (Nem, nem pénz volt benne...) Ma a magánlevelezés, üzenetváltás már inkább e-mailben, sms-ben zajlik, inkább csak a hivatalos leveleket hozza a posta: csekk, felszólítás, határozat, végzés, büntetés, igazolás... (Ti ezt még nem nagyon ismeritek...) De el tudjátok képelni, hogy nincs annál jobb érzés, amikor valamit elintézünk, lerendezünk, befizetünk, s marad az üres boríték... (mehet a szemetesbe...)...s a felszabadultság érzése... Hogy -hú...- szabad vagyok... „...az igazság megszabadít titeket" -mondja Jézus. Hogy mitől? A bűntől... Hogy írja Pál? „Eltörölte a követelésével minket terhelő adóslevelet, amely minket vádolt, eltávolította azt az útból, odaszegezve a keresztfára." (Kol. 2, 14) Szabad vagyok a bűntől, szabad a jóra, a szeretetre, a szolgálatra.

Ennyi idős koromban egyik kedvenc könyvem Nicky Crúz: Repülj, kicsim repülj c. könyve volt. Ő a 60-as években egy félelmetes new yorki bandavezér volt, akinek 18 gyilkosság száradt a lelkén... Aztán egy nap egy David Wilkerson nevű evangélizátor elment hozzá, s azt mondta: Isten szereti, s mindig szeretni fogja... S ez a szeretet legyőzte, ő is evangélizátor lett. Így emlékezett vissza: „Egyszerre azt éreztem, nem kell ölnöm, gyűlölnöm, ahogy eddig a lelkembe be volt rekesztve. Szabadként ébredtem fel. Szabad volt kimennem az utcára szeretni, ahelyett hogy öljek és gyűlöljek, ahogy eddig tettem..."

Kedves Bence, Jácint és Tamás! Itt ez a Meghívó, ez a titokzatos fehér lap, s ez az üres boríték... Hirdetik, hogy ti is lehettek szabadok... Szabadok arra, hogy „valóban tanítványok" legyetek, hogy megismerjétek az igazságot (és az Igazságot, Krisztust!), és szabadok a bűntől... „Ha a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek."

 

Imádság: Konfirmandusokért, családjaikért, gyülekezetért!

Ének: 201., 370., 463. és 467. dicséretek

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 62, összesen: 531080

  • 2024. július 18., csütörtök

    Mindannyiunknak van lelki öröksége, ami meghatározza hívő életünk mindennapjait. A szembenézés ideje, ha a hétköznapok ízetlenné válnak. Molnár Sándor...
  • 2024. július 18., csütörtök

    Lelkészek és egyházi munkatársak számára rendezett közös elcsendesedést a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa
  • 2024. július 18., csütörtök

    A tahi lelkészhét központi témája ezúttal a keresztyén reménység volt.
  • 2024. július 17., szerda

    A növekedés nem nagy csodák eredménye, hanem apró, hétköznapi lépéseké – tapasztalták meg a délegyházi reformátusok, akik a bizonytalan jövőre is mert...
  • 2024. július 16., kedd

    Mitől él az Ige? Sorozatunkban személyes válaszokat keresünk a nehezen megfogható kérdésre. Ezúttal Veres Sándor, a Dunamelléki Egyházkerület főgondno...
  • 2024. július 15., hétfő

    Átadták a Monorierdői Református Egyházközség Erdei Csillagfény Református Bölcsődéjét, mely szeptembertől 28 gyermek ellátását teszi lehetővé.
  • 2024. július 15., hétfő

    Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnökével beszélgettünk: nem könnyed nyári olvasmány.
  • 2024. július 11., csütörtök

    A meddőség talajából is születhet valami szép, valami új, valami maradandó. Muzslai-Bízik Hannával beszélgettünk.
  • 2024. július 10., szerda

    Pillanatképek a monorierdői református gyülekezet csillagásztáborából.
  • 2024. július 10., szerda

    Önismeret és párkapcsolati kérdések színházzal és pszichológiával